webshop

 

          

 

LillHägna's FaceBook

 

LillHägna

-  

 

 

 

 


 
 

Skendräktighet hos hunden

 Orsak

Skendräktighet är ingen sjukdom utan en hormonell störning. Det förekommer mycket och man ser det hos alla hundraser. Oftast uppträder skendräktighet 2 till 3 månader efter löpningen och orsakas av en tilltagen utsöndring av hormonen prolaktin som följd av en snabb nedgång av progesteronkoncentrationen under de gula kropparnas nedbrytning i äggstockarna. Prolaktin är hormonen som ser till mjölkproduktionen och det därtill hörande modersinstinkt.

 

 Symptomer som hör till skendräktighet

Tiken får stora mjölkkörtlar som kan utsöndra mjölk eller en brun till blodröd vätska. Hon börjar bädda, i sin hundsäng, men det kan även vara så att hon försvinner under sängen eller soffan med många av hennes prylar för att bädda där.

Dessutom kan man se en temperamentändring; några tikar blir mer nervösa eller aggressive, de försvarar liksom de ofödda valpar. Tiken äter oftast mycket mindre än hon brukar göra, eller hon äter mycket mer än vanligt. Eftersom skendräktiga tikar vill stanna i närheten av sin bädd är en tur mer än plåga än att det är någonting kul för henne. Vissa tikar blir oerhört tillgivna; de vill jämt bli klappade eller sitta i knäet.

 Behandling av skendräktighet

Skendräktighet kan vara besvärligt för både tiken och matte och husse. Oftast försvinner det bara efter två till fyra veckor.

Det är väldigt viktigt att se till att man distraherar hunden; långa promenader och lekar.

Leksaker ska man helst ta bort; tiken kan betrakta dem som valpar och möjligen försvara dem. Du ska dessutom förhindra att hon bäddar på riktigt.

När sterilisation inte kommer i fråga kan man hjälpa tiken med en av våra produkter; Provarium Breeding.

 

Provarium Breeding

reglerar hormonhushållningen.

Provarium Breeding har en positiv verkan på hormonhushållningen av både hanhund och hankatt och tick och honkatt. Det används bland annat när tick/honkatt inte blir dräktig, vid tickar/honkatter som löper för länge eller oregelbundet och vid skendräktighet.

Dessutom kan det ges vid hormonala besvär efter sterilisation.

Vid hanhundar och hankatter fungerar Provarium Breeding inte bara dämpande, det kan också ges vid för mycket ”drifter” och vid agressivitet som följd av en hög testosteronspegel. Provarium Breeding innehåller munkpeppar.

Följ doseringen noga! För invärtes bruk. Finns i en burk på 150 gram.