webshop

 
 sommar | vintern | höst

 

LillHägna's FaceBook

 

LillHägna

-  

 

 

 

 


 
  Sommareksem är egentligen en allergisk reaktion när hästen bits av en liten mygga som heter Culicoides Robertii. Denna reaktion orsakar en enorm klåda.
För att lindra detta skrobbar sig hästen mot varje hårt föremål han kan nå. Detta leder till små sår som kan bli infekterade. Detta på sin tur skadar pälsen, framförallt vid svans och maner.

Behandling:
När hästen har ett försvagat immunförsvar blir den allergiska reaktionen lindrigare eller försvinner till och med.
Genom att rensa hästen invändigt (tarmer, lever, njurar och lymfsystem) med
Dränagekompositum stimulerar man inälvornas funktion och därmed stödjer man immunförsvaret.
Som dagligt fodertillskott kan man ge
Trias Omega. Det förbättrar pälskonditionen avsevärt. När det uppstår små sår rekommenderar vi att behandla dem redan från början. Det kan man göra med Zinksvavelpasta. Dessutom fungerar detta medel mycket bra vid olika eksemsorter och infektioner. (När du får fläckar på ljus päls, kan du i stället använda S-creme).
För att hålla insekterna borta och förebygga att de biter har vi utvecklat
K-nott

Steg för steg:

1. Rensa med Dränage kompositum.

2. Ge dagligen Trias Omega för att förbättra pälskonditionen.

3. Behandla små sår och eksem med Zinksvavelpasta.

4. Använd K-nott för att hålla insekter på avstånd och motverka insektbett


Nu nalkas vintern!

 

Vintern kommer oftast med lite fördelar jämfört med hösten. Kännetecknas hösten bland annat av övergången från bete till stallro och de besvär övergången kan leda till, så är hästen på vintern inställd på den nya formen av livet. Dessutom kommer vintervädret med fördelen att många parasiter och även bakterier inte är lika aktiva vid låga temperaturer.

Nackdelen med stallperioden är däremot att motståndskraften långsamt kan minskas.

 

Motståndskraften är egentligen det viktigaste när det gäller allt som har med djurets välbefinnande att göra. Vi urskiljer en fysisk och en mental motståndskraft. Båda kräver ett annorlunda sätt att komma i balans på, men de har en oerhört inflyttande på varandra.

 

Den mentala balansen stärks genom att uppfylla hästens behov av säkerhet. De är (i stora drag) tillräckligt med vatten, mat, rörelsefrihet och sociala kontakter. Om någonting räcker är beroende av varje enskild individ. Med andra ord: om vi ser att hästen har en emotionell obalans kan det löna sig med att börja titta om vi kan ändra någonting i ovannämnda faktorer.

Tänk också på själva stallomgivningen! En annan färg på boxväggen upp mot knähöjd kan göra mycket!

Hjälper inte ändringen i ovanstående faktorer kan du hjälpa hästen med Bach-droppar, aromaterapi eller tteam (www.ttouch.se).

Den fysiske motståndskraften hjälper du med våra produkter:

M-kompositum, All-septicum och Multivitaminer och Mineralkomplex.


Förberedd på hösten?

 Hösten kan vara en övergångstid för många hästar, andra har knappast något problem med det. Beteskontraktet upphör eller det kalla, regniga vädret gör att de ska vara i stallet mer. Hur det än är, för de flesta hästarna gäller att de ska vara längre inomhus än under sommartiden och inomhusklimatet är alltid mindre hälsosamt för en häst.

Kända höstproblem är: Obstipation, Mugg och Hudproblem

Obstipation
Om du vet att din häst har problem med matsmältningssystemet på hösten kan du hjälpa till genom att göra övergången till mer stallvistelse mindre tvär. Ställ upp ett schema så att du minskar betestiden för var dag och se till att du ger tillräckligt med hö!

Konstaterar du ändå att matsmälningen är störd, kan du behöva ge ett tillskott av vitaminer och mineraler. Att din häst äter ovanligt mycket av lickstenen kan också tyda på brister!

Mugg
Under årets regniga period blir risken för mugg större. Det finns hästar som är känsliga för mugg. När huden i karleden blir väldigt fuktig, passar bakterierna på att utveckla mugg. Som åtgärder kan du tänka på att göra en sandkulle i hagen, så att hästen inte jämt behöver stå i leran. Eller du kan förebygga mugg genom att smörja lite jojoba-olja med eterisk olja av teatree, geranium och lavendel i karleden innan hästen går ut. Jojoba skyddar huden mot fukt, men huden kan ändå andas. Läs mer om mugg på vår separata sidan om ämnet.

Hudproblem
Förutom en bra invärtes och utvärtes hygien på hästen, ska du komma ihåg att stallhygienen är viktig! Se till att stallet är rent, att du regelbundet desinfecterar borstar och vojlockar och fundera på om din häst verkligen behöver ha ett täcke på sig. Väljer du ändå ett täcke titta då noga på materialet. Det är väldigt viktigt att huden kan andas! Förbättra din hästs invärtes kondition, så att bakterier, virus och mögel som kan orsaka hudproblem inte får någon chans.

LillHägnas produkter till hösten

 Dränage kompositum    Fungerar som rengöringskur, gör dessutom att andra medel verkar bättre.
 Tarm kompositum    Kan användas vid både diaré och obstipation.
 Multivitaminer och mineral komplex sport  Aktiverar motståndskraften och är ett bra och komplett tillskott på kraftfodret. Inga kemiska vitaminer, så det är ingen belastning för kroppen som andra vitaminer kan vara.
 Probio Forte  Gynnsamma tarmbakterier som ser till att tarmfloran kommer i rätt balans.

 Psyllium Husk  Fibrer som regulerar tarmernas verkan.

 All-septicum   Främjar immunsystemet och rengör invärtes.

 Zink-Svavelpasta   Oslagbart vid bl.a. mugg