webshop

 

Magnesiumcitrat

 

LillHägna's FaceBook

 

LillHägna

-  

 

 

 

 


 
 
Magnesium ofarligt som tillskott?

Magnesiumbrist leder till lättretliga, nervösa och snabbt trötta hästar, dessutom kan man se muskelskakningar och finns det en förhöjd risk på fång. Många skäl för att ge din häst ett tillskott med magnesium. Det kostar nästan ingenting och låter som lösningen på många problem som kan uppstå av magnesiumbrist. Men är det verkligen så enkelt?

Man ska vara försiktig med vilken sorts magnesium man ger. Läs etiketten! Det är viktigt att man väljer en organisk förbindelse, som har en hög biologisk tillgänglighet. Det är därför som LillHägna har valt magnesiumcitrat. Att ge magnesiumcitrat under några veckor är ingen belastning för kroppen, så länge inte hästen har njursvikt.

Dessutom är kroppens upptagning av magnesium beroende av andra tillskott. Sex veterinärer vid College of Veterinary Medicine (Ohio) gjorde en studie efter upptagningen av magnesium och dess effekter på hästar. Det har visat sig att upptagningen blir bättre när man ger lite extra salt och blir sämre när man ger för mycket kalk och fosfor. I fodertillskott finns främst kalk och kalk förtrycker magnesiumupptagningen. Man löser alltså inte problemet utan förvärrar det.

OBS: Det enda sättet att vara säkert om hästen har en magnesiumbrist är en blodundersökning. Men det är dyrt och när man väljer en bra kvalitet magnesiumförbindelse inte heller nödvändigt, eftersom magnesiumcitrat som tillskott inte är farligt för kroppen.

Ibland leder magnesiumtillskott till diarré. Anpassa doseringen tills gödseln inte är för tunnt. En magnesiumbrist ger mer besvär i jämförelse med tillfällig diarré tills man har anpassat doseringen till individen.

 

FAKTA MAGNESIUM

* en av de viktigaste mineralerna i kroppen; verkan främst på:

* nerv- och muskelsystem

* ben och tänder

* hjälpfaktor till cellernas natrium-kaliumpump

* kardiovaskulär system

* energi-ämnesomsättning